Wanneer kun je supplementen het beste innemen?

Gepubliceerd op 6 oktober 2024 om 15:16

Wanneer je supplementen inneemt, kan het moment van inname een groot verschil maken in hoe goed je lichaam deze voedingsstoffen opneemt. Dit is vooral belangrijk voor specifieke vitamines en mineralen. In dit blog leggen we uit wanneer je het beste je supplementen kunt innemen voor optimale resultaten.

 

Vetoplosbare vitamines (A, D, E, K)

Vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E en K, worden het beste opgenomen als ze samen met een vetrijke maaltijd worden ingenomen. Dit komt doordat deze vitamines zich beter oplossen en door je lichaam worden opgenomen wanneer er vet aanwezig is. Het maakt hierbij niet uit of het ontbijt, lunch of diner is, zolang er maar een vetbron in je maaltijd zit. Denk hierbij aan olijfolie, avocado, noten of vette vis. Dit betekent dat wij voor vitamine D of onze Multi Beauty adviseren om deze bij een maaltijd in te nemen.

 

Vitamine C

Vitamine C wordt vaak gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen en is wateroplosbaar, wat betekent dat het niet nodig is om het met vet in te nemen. Toch wordt aangeraden om vitamine C tijdens een maaltijd te nemen, omdat dit kan helpen de opname van ijzer uit je voeding te verbeteren. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een ijzertekort of vegetariërs die afhankelijk zijn van plantaardige bronnen van ijzer.

 

Collageenpeptiden (Verisol)

De beste tijd om collageenpoeder in te nemen is afhankelijk van je voorkeur. Sommige mensen nemen het in de ochtend op een lege maag om de opname te bevorderen, terwijl anderen ervoor kiezen om het in de avond in te nemen, samen met een maaltijd. Het is echter niet strikt noodzakelijk om collageen op een specifiek moment van de dag in te nemen. Wel kan het consistent innemen van collageen, bijvoorbeeld elke ochtend, helpen om de gewoonte op te bouwen.

Verisol-collageenpeptiden zijn specifiek ontworpen om de elasticiteit en hydratatie van de huid te verbeteren en om de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Het wordt vaak aangeraden om het supplement dagelijks in te nemen voor de beste resultaten, ongeacht of je het in de ochtend of avond neemt. Combineer het eventueel met andere huidondersteunende voedingsstoffen zoals vitamine C, die helpt bij de natuurlijke productie van collageen in je lichaam.

 

Overige supplementen

Voor andere supplementen, zoals mineralen of visolie, is er vaak geen strikt moment van inname vereist. Het is echter handig om ze op een vast moment van de dag in te nemen, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt of de lunch. Dit helpt je om een gewoonte op te bouwen en voorkomt dat je vergeet je supplementen in te nemen. Als je een gevoelige maag hebt, kan dit een reden zijn om ook deze supplementen met wat voedsel in te nemen. 

Veel kruiden kunnen mild irriterend zijn voor de maag wanneer ze op een lege maag worden ingenomen, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor spijsverteringsproblemen. Door kruiden met voedsel te combineren, verminder je de kans op maagklachten. Ook magnesiumcitraat kan, net als andere vormen van magnesium, het beste met voedsel worden ingenomen als je een gevoelige maag hebt. Visolie kan leiden tot oprispingen als je het inneemt op een lege maag, waarbij je na inname een onaangename vissmaak of geur opboert. Als je het opboeren echt niet kunt vermijden, kun je overwegen om over te stappen op algenolie, een plantaardige bron van omega-3-vetzuren die dezelfde gezondheidsvoordelen biedt zonder de vissmaak.

 

Tips voor het nemen van supplementen

  1. Consistency is key: Neem je supplementen elke dag rond dezelfde tijd om een routine te ontwikkelen.
  2. Met of zonder voedsel: Zorg ervoor dat je weet of een supplement beter wordt opgenomen met voedsel (zoals vetoplosbare vitamines) of juist op een lege maag.
  3. Collageen combineren: Collageenpeptiden, zoals Verisol, kunnen worden gecombineerd met andere supplementen voor huidverzorging, zoals vitamine C, om de voordelen te maximaliseren.
  4. Vermijd interacties: Sommige supplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Dit speelt vooral bij kruidenpreparaten, die een wisselwerking kunnen hebben met voedingsstoffen of medicijnen. Raadpleeg een deskundige voor persoonlijk advies.
advies over supplementen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.