5 mythes over collageen

Gepubliceerd op 27 augustus 2024 om 14:00

Collageen is de laatste jaren enorm populair geworden als hét wondermiddel voor een mooie huid. Maar met die populariteit komen ook veel misvattingen en mythes naar voren. Ook in tv-programma's worden soms hele of halve onwaarheden verkondigd en worden alle collageensupplementen over één kam geschoren. In dit artikel ontkrachten we 5 collageenmythes en vertellen we je meer over dit bijzondere eiwit.

 

Mythe 1: “Collageen wordt afgebroken in de maag en heeft daarom geen effect”

Een veelgehoorde opvatting -die soms ook door artsen wordt verkondigd- is dat collageeneiwit te groot zou zijn om te worden opgenomen. Dit betekent dat het volledig wordt afgebroken door maagzuur voordat het in het lichaam wordt opgenomen, waardoor het nutteloos zou zijn. Dit idee klinkt logisch, aangezien ons maagzuur inderdaad verantwoordelijk is voor het afbreken van voedsel, maar de werkelijkheid is een stuk genuanceerder. Er is hier namelijk een groot verschil tussen gehydrolyseerd collageen en niet-gehydrolyseerd (natief) collageen. Gehydrolyseerd collageen is 'verkleind'. De uitspraak dat het collageen te groot is om op te nemen, gaat niet op voor gehydrolyseerd collageen! 

 

Gehydrolyseerd vs. natief collageen

Natief collageen is niet bewerkt of afgebroken tot kleinere componenten zoals bij gehydrolyseerd collageen. Het bestaat uit grote, complexe moleculen die hun oorspronkelijke structuur behouden. De grote moleculen van natief collageen kunnen moeilijk door het lichaam worden opgenomen als ze worden ingenomen. Dit betekent dat het lichaam minder in staat is om de voordelen van natief collageen te benutten.

Dit in tegenstelling tot gehydrolyseerd collageen, dat speciaal is verwerkt tot kleinere peptiden.  Gehydrolyseerd collageen heeft een laag moleculair gewicht. Hierdoor kunnen de collageenpeptiden gemakkelijk door de darmwand worden opgenomen en in de bloedbaan terechtkomen.

Onderzoek heeft aangetoond dat collageenpeptiden na inname in het bloed kunnen worden teruggevonden, wat bewijst dat ze niet volledig door het maagzuur worden afgebroken. 

 

 

Mythe 2: “Collageensupplementen werken direct en je ziet snel resultaat”

Veel mensen verwachten dat ze na een paar dagen collageengebruik al zichtbare resultaten zullen zien. Dit is echter een onrealistische verwachting. Het lichaam heeft tijd nodig om collageen op te nemen en te verwerken. Onderzoek toont aan dat zichtbare verbeteringen in de huidstructuur en elasticiteit pas na enkele weken of maanden consistent gebruik merkbaar worden. Het is een proces van geduld, maar de resultaten zijn het wachten waard. 

Het effect hangt af van veel individuele factoren en de doelen. Genen, levensstijl en leeftijd maken natuurlijk een verschil. Toch heeft collageen vroeg of laat een zichtbaar of voelbaar effect op de meesten van ons.

 

Mythe 3: “Je kunt voldoende collageen uit je dieet halen”

Hoewel ons lichaam collageenstoffen uit voeding kan halen, zoals uit bottenbouillon of gelatine, is het vaak niet voldoende om significante verbeteringen in de huid te zien. Bovendien wordt het collageen dat we uit voedsel halen, niet altijd volledig opgenomen of efficiënt gebruikt door het lichaam. Daarom kunnen supplementen een waardevolle aanvulling zijn om de natuurlijke collageeninname te verhogen.

 

Mythe 4: “Alle collageensupplementen zijn hetzelfde”

Niet alle collageensupplementen zijn gelijk. De kwaliteit en effectiviteit kunnen sterk variëren, afhankelijk van de bron, het type collageen, en de manier waarop het is verwerkt. Een cruciale factor in de effectiviteit van collageen is het proces van hydrolyse. Hydrolyse is noodzakelijk om het collageen in kleinere moleculen, genaamd peptiden, te breken. Deze collageenpeptiden hebben een lager moleculair gewicht, waardoor ze gemakkelijker door het lichaam kunnen worden opgenomen. Zonder dit proces zouden de collageenmoleculen te groot zijn om effectief door het lichaam te worden benut.

 

Waarom is hydrolyse belangrijk?

Het hydrolyseproces is een cruciale stap in het effectief maken van collageensupplementen. Zonder deze stap zouden de collageenmoleculen te groot zijn om door de darmwand heen te komen en in de bloedbaan te worden opgenomen. Het is juist door deze afbraak dat collageen zijn effectiviteit kan bewijzen. Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat deze peptiden na inname daadwerkelijk bijdragen aan de verbetering van huidelasticiteit. 

 

Een voorbeeld van een effectief gehydrolyseerd collageenpoeder is Verisol®. Verisol® is een gepatenteerd type collageenpeptiden dat specifiek is ontwikkeld voor de gezondheid van huid, haar en nagels. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat Verisol® significant bijdraagt aan de verbetering van de huidelasticiteit, het verminderen van rimpels en het verfraaien van de nagels. De unieke samenstelling en het lage moleculaire gewicht van Verisol® zorgen ervoor dat het snel en efficiënt wordt opgenomen door het lichaam, wat leidt tot zichtbare resultaten na enkele weken consistent gebruik.

Daarom is het belangrijk om te kiezen voor collageensupplementen die gebruikmaken van hoogwaardige, gehydrolyseerde collageenpeptiden zoals Verisol®. Dit garandeert niet alleen een betere opname, maar ook bewezen resultaten die ondersteund worden door wetenschappelijk onderzoek.

 

Mythe 5: “De werking van collageen is nauwelijks wetenschappelijk bewezen”

Een hardnekkige mythe rondom collageensupplementen is dat de werking nauwelijks wetenschappelijk zou zijn bewezen. Hoewel het waar is dat niet alle claims van aanbieders van collageen zijn onderbouwd, bestaat er wel degelijk een groeiende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs dat de effectiviteit van collageen ondersteunt.

 

Veel studies hebben aangetoond dat gehydrolyseerd collageen, zoals Verisol®, een positief effect heeft op het uiterlijk van de huid, haren en nagels. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat regelmatige inname van Verisol® collageenpeptiden leidt tot een significante verbetering van huidelasticiteit en een vermindering van rimpeldiepte. Deze studies zijn uitgevoerd onder gecontroleerde omstandigheden en hebben duidelijke, meetbare resultaten opgeleverd.

 

NutraSkin Collagen Drink: de eerste collageensachet op de markt

Nutraskin was het eerste merk collageensachets op de Nederlandse markt. Vanwege de vele voordelen van dit specifieke collageen, hebben wij gekozen voor Verisol. Omdat het effect van collageen samenhangt met de dosering, bevat NutraSkin Collagen Drink maar liefst 7500 milligram collageenpeptiden per zakje. Dat is meer dan andere merken, en dat effect ga je zien. 

 

10 redenen om dit collageen te kiezen:

  1. Het collageen poeder heeft een neutrale smaak.
  2. Het collageen lost snel en volledig op in koude en warme dranken.
  3. Elk zakje bevat 7,5 gram (7500 mg) Verisol collageen
  4. Natuurlijk enzymatisch gesplitst (gehydrolyseerd). Het lichaam kan de collageenpeptiden optimaal absorberen en gebruiken.
  5. Bevat type 1 collageen: het type collageen dat vooral belangrijk is voor het verstevigende effect op de huid.
  6. Aangevuld met vitamine C, dat de aanmaak van collageen ondersteunt
  7. NutraSkin collageen is vrij van allergenen
  8. Géén overbodige smaakjes, zoetstoffen of andere toevoegingen 
  9. Iedere productiebatch ondergaat uitgebreide kwaliteitstesten en analyse's, zodat je verzekerd bent van een zuiver product
  10. Nederlands kwaliteitsmerk. 
collageen supplementen mythes

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.