Hyperpigmentatie is een veelvoorkomend huidprobleem dat kan variëren van kleine vlekjes tot grotere plekken die als cosmetisch storend ervaren kunnen worden. In deze blog zullen we de verschillende vormen van hyperpigmentatie verkennen, methoden bespreken om pigmentvlekken te voorkomen.
Wat is Hyperpigmentatie?
Hyperpigmentatie verwijst naar een overproductie van melanine, het pigment dat onze huid kleur geeft. Dit kan resulteren in donkere vlekken of plekken op de huid. Er zijn verschillende vormen van hyperpigmentatie, waaronder:
1. Melasma
Dit wordt vaak 'zwangerschapsmasker' genoemd omdat het vaak voorkomt tijdens de zwangerschap. Het veroorzaakt donkere vlekken, meestal op het gezicht. Ook het gebruik van hormonale anticonceptie kan melasma veroorzaken. Het wordt verondersteld dat oestrogeen en progesteron bijdragen aan de overproductie van melanine in de huid. Melasma wordt vaak erger in de zomermaanden. Mensen met een Aziatische, Latijns-Amerikaanse of Midden-Oosterse achtergrond, ontwikkelen vaker melasma. Sommige cosmetica en huidverzorgingsproducten, vooral die met irriterende ingrediënten of die de huid gevoeliger maken voor zonlicht, kunnen bijdragen aan het ontstaan of verergeren van melasma.
2. Post-inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH):
Dit treedt op na een ontsteking of beschadiging van de huid, zoals acne, brandwonden of snijwonden. Het wordt gekenmerkt door donkere vlekken of verkleuringen op de huid op de plaatsen waar de ontsteking of beschadiging heeft plaatsgevonden. Het immuunsysteem reageert op de huidontsteking door melanocyten (melanineproducerende cellen) te activeren, waardoor er meer melanine wordt geproduceerd in de beschadigde gebieden. Deze overmatige melanineproductie leidt tot de vorming van donkere vlekken op de huid.
3. Sproeten
Deze worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon en zijn kleine, donkere vlekjes die vooral voorkomen bij mensen met een lichte huid.
4. Ouderdomsvlekken
Ouderdomsvlekken, ook bekend als levervlekken of lentigo senilis, zijn donkere vlekken of plekken die verschijnen op delen van de huid die veel zijn blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht, de handen, de armen en de schouders. Langdurige blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak van ouderdomsvlekken. UV-straling stimuleert de melanocyten (melanineproducerende cellen) in de huid om meer melanine te produceren als bescherming tegen schade door de zon. Na verloop van tijd kan deze overmatige melanineproductie leiden tot de vorming van donkere vlekken op de huid.
Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor het ontwikkelen van ouderdomsvlekken, wat kan betekenen dat ze gevoeliger zijn voor de schadelijke effecten van UV-straling en een hoger risico lopen om deze vlekken te ontwikkelen, zelfs bij matige blootstelling aan de zon.
Hoe voorkom je pigmentvlekken?
Het voorkomen van pigmentvlekken begint met het beschermen van je huid tegen schadelijke UV-stralen. Gebruik Zonnebrandcrème: Breng dagelijks een breedspectrum zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 aan, zelfs op bewolkte dagen. Bedek je huid met kleding, een hoed en zonnebril als je langdurig in de zon bent.
Beperk de tijd die je in de zon doorbrengt, vooral tijdens piekuren tussen 10.00 en 16.00 uur.
Behandeling van hyperpigmentatie
Als hyperpigmentatie cosmetisch storend wordt, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar.
- Topische bleekmiddelen: Crèmes of serums met ingrediënten zoals hydrochinon, vitamine C, retinoïden of niacinamide kunnen helpen om de huid te verhelderen en pigmentatie te verminderen. Hydrochinon is een geneesmiddel dat uitsluitend door een arts voorgeschreven kan worden. Dit middel kent bijwerkingen, dus laat je vooraf goed informeren.
- Chemische Peelings: Dit zijn behandelingen waarbij een chemische oplossing op de huid wordt aangebracht om de bovenste laag te exfoliëren en donkere vlekken te verminderen. Niet alle peelings zijn geschikt voor de donkere huid. Het herstel na een peeling kan (afhankelijk van de sterkte) enkele weken duren. Laat je goed voorlichten door een dermatoloog of cosmetisch arts.
- Lasertherapie: Met behulp van geavanceerde lasers kunnen pigmentvlekken gericht worden behandeld, waardoor de huid egaler wordt. Er zijn verschillende lasers, die niet allemaal even effectief zijn in de aanpak van hyperpigmentatie. Sommige lasers kunnen pigmentatie als melasma juist verergeren. Kies ook hier voor een dsekindig persoon die bekijkt welke behandeling voor jouw huid geschikt is.
Astaxanthine
Astaxanthine komt van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen, zoals zalm, garnalen en microalgen. Het staat bekend om zijn vermogen om de huid mooier te maken. Bovendien kan astaxanthine helpen bij om de huidskleur te egaliseren. Astaxanthine laat dus niet je pigmentvlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar door het toevoegen van astaxanthine aan je dieet in de vorm van supplementen of door voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze stof te consumeren, kun je mogelijk de vorming van pigmentvlekken tegengaan en een egalere teint bevorderen. Antioxidanten (zoals vitamine C en E) helpen je huidcellen beschermen tegen UV-straling.
Reactie plaatsen
Reacties