De magie van Matcha

Gepubliceerd op 17 juli 2024 om 12:22

Bijna elk hip koffietentje biedt tegenwoordig een matcha latte aan, waarvan gezegd wordt dat het niet alleen lekker is, maar ook vol antioxidanten zit. De matcha trend lijkt voorlopig niet te stoppen. Ook voor thuisgebruik wordt het groene thee poeder steeds populairder. Lees hier alle ins en outs over het groene goedje. 

 

Wat is Matcha?

Matcha is een Japanse groene thee die al eeuwenlang wordt gewaardeerd om zijn unieke smaak. In tegenstelling tot andere groene theesoorten, wordt matcha gemaakt van fijn gemalen theebladeren (camellia sinensis). Dit betekent dat je bij het drinken van matcha het hele blad consumeert, wat zorgt voor een hogere concentratie van antioxidanten, vitamines en mineralen in vergelijking met gewone groene thee.

 

De productie van matcha begint met het kweken van de theeplanten in de schaduw, wat het gehalte aan chlorofyl (bladgroenkorrels) verhoogt en de bladeren een intens groene kleur geeft. Na de oogst worden de bladeren gestoomd, gedroogd en vervolgens tot een fijn poeder vermalen. Dit poeder kan worden gebruikt in water, (plantaardige) melk of worden toegevoegd aan smoothies.

 

Hoe smaakt Matcha?

Matcha heeft een unieke smaakprofiel dat vaak wordt omschreven als umami, een van de vijf basissmaken naast zoet, zuur, bitter en zout. De smaak van matcha is diep, met een subtiele zoetheid en een lichte bitterheid. Het heeft een romige textuur. De umami-smaak van matcha wordt versterkt door een zorgvuldige productiemethode van de theebladeren, waarbij ze in de schaduw worden gekweekt voordat ze worden geoogst en vermalen tot fijn poeder. Sommige mensen moeten wennen aan de smaak van matcha. Probeer matcha poeder dan eerst in een latte of door een smoothie. 

 

Is Matcha gezond?

Matcha is niet alleen lekker en uniek van smaak, maar heeft ook andere voordelen:

  • Matcha bevat antioxidanten, die kunnen helpen bij het wegvangen van vrije radicalen*.
  • Matcha bevat net als gewone thee wat cafeïne, maar ook L-theanine, een natuurlijk aminozuur dan vrijwel alleen voorkomt in thee.
  • Matcha ondersteunt de vetverbranding en kan worden gebruikt bij het afslanken*.

 

Matcha ondersteunt de vetverbranding*

Matchapoeder bevat polyfenolen. Polyfenolen zijn een groep verbindingen die van nature voorkomen in planten. EGCG (epigallocatechinegallaat) is een type polyfenol dat specifiek voorkomt in groene thee, inclusief matcha. Het is een antioxidant* en één van de redenen die het drinken van (groene) thee gezond maakt. EGCG uit de theeplant ondersteunt de vetverbranding*. Zo helpt een je dagelijkse kopje matcha thee om op gewicht te blijven*.

 

Hoeveel matcha moet je drinken?

Met 3 gram matcha profiteer je van de voordelen van matcha. Matcha bevat van nature (net als gewone thee) cafeïne. Voor een portie van 3 gram (1 theelepel) komt dit neer op ongeveer 75 mg cafeïne. Ter vergelijking: een kopje koffie (ongeveer 240 ml) bevat tussen de 70 tot 140 milligram cafeïne. 

Vanwege de cafeïne wordt over het algemeen geadviseerd om niet meer dan 3 gram matchapoeder te nemen. Als je gevoelig bent voor het effect van cafeïne kun je matcha beter niet in de avond drinken. 

 

Hoe maak je de perfecte matcha?

Om ervoor te zorgen dat je matcha zijn optimale smaak en voedingswaarde behoudt, volg je deze stappen:

 

  1. Verwarm het water tot 70-80°C: Dit kun je doen door het water te laten koken en het daarna enkele minuten te laten afkoelen, of door een waterkoker met temperatuurinstelling te gebruiken.
  2. Zeef eventueel het matcha poeder om klontjes te voorkomen. Dit zorgt voor een gladdere drank.
  3. Meng het poeder met een beetje water. Gebruik ongeveer 80 ml water voor 1 afgestreken theelepel (3 gram) matcha poeder. Klop het mengsel met een bamboe klopper (chasen) of met een kleine garde tot het schuimig is.
  4. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je meer water of warme melk of havermelk toevoegen om de gewenste consistentie en smaak te bereiken. De gezondste optie is uiteraard om je matcha latte zonder toegevoegde suiker te drinken.

 

Matcha maak je niet met kokend heet water

Het is belangrijk om matcha thee niet met kokend water te bereiden omdat dit de smaak en de voedingsstoffen van de thee kan aantasten. Kokend water kan de thee erg bitter maken. Maak je matcha thee daarom met water van ongeveer 70°C. 

Kokend water kan er bovendien voor zorgen dat het poeder samenklontert. Door water van een lagere temperatuur te gebruiken, blijft de smaak van de matcha in balans en geniet je van de complexe aroma's.

 

*Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating

matcha poeder

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.