Vitamine D is is hot news! De vitamine is belangrijk voor spieren, botten en tanden. Daarnaast ondersteunt vitamine D de natuurlijke afweer van het lichaam. Hoeveel vitamine D kun je nemen, en welke vorm is het beste? Je leest het hier.
Risicogroepen vitamine D-tekort
Het grootste deel van de vitamine D die we nodig hebben wordt in de huid aangemaakt, onder invloed van zonlicht. Het overige deel (zo'n 30%) komt uit voornamelijk dierlijke voeding (vette vis, boter). In de winter vindt er geen aanmaak van vitamine D plaats. We spreken dan de voorraad aan die in de zomer is aangelegd. In vergelijking met vroeger komen we minder buiten. Een vitamine D tekort komt hierdoor vaker voor. Ook mensen met een donkere huid, 50-plussers, zwangere vrouwen, kinderen, vegetariërs en veganisten hebben een groter risico op een tekort. De Gezondheidsraad adviseert deze mensen (risicogroepen) om het hele jaar door extra vitamine D in te nemen.
Iedereen aan de vitamine D?
De laatste jaren zijn er wetenschappers die ook andere bevolkingsgroepen aanraden om extra vitamine D te slikken. Wereldwijd wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de rol van vitamine D voor je gezondheid. Gezien de uitkomsten vindt ook een groep Nederlandse wetenschappers dat iedereen momenteel extra vitamine D kan gebruiken.
Ideale bloedwaarden
Wat zijn de ideale vitamine D referentiewaarden? Daar zijn de meningen over verdeeld. Verschillende laboratoria, hanteren verschillende normen als het gaat om de minimale bloedwaarden voor vitamine D. Waar bij de één een waarde van 30nmol/l als normaal wordt beschouwd, geldt bij een ander lab 50 nmol/l als minimumwaarde. Verschillende wetenschappers zijn van mening dan waarden van 75-80 nmol/l ideaal zouden zijn, omdat zij naar meer gezondheidseffecten kijken dan de botten alleen. Deze waarden kunnen in Nederland in de wintermaanden alleen worden bereikt door het nemen van een supplement als aanvulling op de voeding.
Maximale dosering
Er zijn supplementen die 5 of 10 mcg (microgram) per dag bevatten. Ook zijn er hoger gedoseerde supplementen op de markt. De maximale dosering in supplementen is 75 microgram per dag. Dit is een officieel geldende norm die in Nederland wettelijk is vastgelegd en veilig is bevonden. Je kunt dus verantwoord dagelijks 75 microgram vitamine D gebruiken als aanvulling op je voeding. Als je naast vitamine D ook andere producten (zoals een multi) gebruikt, moet je de hoeveelheden vitamine D in de producten bij elkaar optellen. Bijvoorbeeld: je slikt dagelijks 2 capsules Multi Beauty. Dit bevat 10 microgram vitamine D. Als je 2 capsules Vegan D3 neemt, kom je in totaal op 60 microgram vitamine D. Dit is dus ruimschoots onder de norm van 75 microgram.
D2 versus D3
Er zijn twee vormen van vitamine D: vitamine D2 en D3. Vitamine D3 heeft een sterkere werking in het lichaam dan D2. Vitamine D3 zit vooral in dierlijke producten (vette vis, boter, margarine) en wordt gevormd in de huid. D3 in supplementen is normaliter afkomstig van schapenwolvet. Bovendien bestaan de capsules vaak uit gelatine. Veganisten waren daarom tot voor kort aangewezen op supplementen die het minder werkzame D2 bevatten. Tegenwoordig is er ook plantaardig vitamine D3 op de markt. Dit is afkomstig van algen of korstmos. Dit is goed nieuws voor veganisten!
NutraSkin Vegan D3
Onze D3 is afkomstig uit planten (geoogst in de EU) en bevat een plantaardige capsulehuls. Hierdoor is het product 100% vegan. Vegan D3 bevat een verantwoorde dosering van 25 mcg (1000IE) in de best opneembare vorm. Vitamine D is een vet oplosbare vitamine. Vitamine D in een capsule met olie als drager wordt daarom beter opgenomen dan vitamine D in een tablet. NutraSkin Vegan D3 is verkrijgbaar voor een prijs van €22,95 voor 100 vegan softgels.
Reactie plaatsen
Reacties