Wat is een goede multivitamine?

Gepubliceerd op 14 november 2019 om 12:11

Er zijn veel verschillende merken multi’s op de markt. Hoewel ze allemaal zo’n beetje claimen hetzelfde te doen, verschillen de producten in dosering, kwaliteit en in prijs. Is een duur preparaat altijd beter? Als je niet weet waar je op moet letten, is het lastig om de kwaliteit van een multivitamine te beoordelen.

 De zuiverheid van je multi is aan de buitenkant niet te beoordelen. Maar een betrouwbare producent zal je graag vertellen hoe de kwaliteit van het product wordt gewaarborgd. Gelukkig zijn er ook kwaliteitskenmerken die je wel kunt aflezen van het etiket. Met onderstaande punten kun je aan de hand van de ingrediëntendeclaratie beoordelen of je te maken hebt met een goede multi.

 

Is er verschil tussen dure en goedkope vitamines?

Dit is natuurlijk dè vraag als je kijkt naar de verschillende vitaminepreparaten. Het antwoord is niet eenvoudig te geven. Soms is een duur supplement beter, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Uiteindelijk draait het om de vitamines en mineralen die de productent gebruikt. Sommige vormen worden beter opgenomen en ja, dit zijn vaak duurdere grondstoffen. Let bij de aanschaf van een supplement op de onderstaande punten.

 

Bètacaroteen en andere carotenoïden

Bètacaroteen kan uit een natuurlijke bron (vaak algen) afkomstig zijn, of chemisch worden gemaakt. De scheikundige structuur van synthetische en natuurlijke bètacaroteen is verschillend. De natuurlijke variant werkt anders en heeft de voorkeur. Vaak staat het op de verpakking vermeld als het om natuurlijk caroteen gaat. Staat dit er niet bij? Dan kun je er vanuit gaan dat er (goedkoop) sythetische betacaroteen is gebruikt. In de natuur komen carotenoïden voor in een complex. Een goede multivitamine bevat dan ook vaak nog andere natuurlijke carotenoïden zoals zeaxanthine, luteïne of lycopeen.

 

 (Actieve) B-vitaminen 

Je lichaam kan niet alle vitaminen uit een supplement meteen gebruiken. Zo moeten sommige B-vitamines eerst worden ‘geactiveerd’ voordat ze hun werk kunnen doen. Een supplement dat de bioactieve (dus direct werkzame) vormen bevat, is beter maar ook duurder. Vitamine B12 kent twee actieve vormen: methylcobalamine  en adenosylcobalamine. Foliumzuur in de actieve vorm wordt aangeduid als 5-MTHF of met de merknaam Quatrefolic.

 De actieve vorm van vitamine B6 is pyridoxaal 5 fosfaat. Een goedkoper preparaat bevat vrijwel altijd B6 in de vorm van pyridoxine HCl. Let er ook op dat je supplement per dagdosering nooit meer dan 21 mg vitamine B6 bevat. Dit is de bovengrens die in Nederland wettelijk is bepaald. Via internet worden echter (vaak buitenlandse) preparaten verkocht die te hoog gedoseerd zijn, met het gevaar van overdosering.  

 

Vitamine D2 of D3

Vitamine D komt voor als vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 is vele malen sterker dan vitamine D2. Vitamine D3 heeft dan ook de voorkeur. Het inferieure vitamine D2 kom je nog regelmatig tegen in goedkope vitaminegummies. 

 

 Vitamine E: let op de ‘l’

Synthetisch gemaakt vitamine E heeft een andere scheikundige structuur dan vitamine E in de natuur. Natuurlijke vitamine E is sterker werkzaam dan de synthetische variant. In een goedkope multi wordt vaak de synthetische vorm verwerkt. Dit kun je herkennen aan de ‘l’ in de naam. Op het etiket staat dan term ‘dl-tocoferol’. Staat er d-alfatocoferol (dus zonder l), dan is de herkomst natuurlijk.  Wanneer het label alleen ‘vitamine E’ vermeldt, zal het product synthetisch (goedkoper) vitamine E bevatten.

 

 Mineralen, organisch of anorganisch

Mineralen kunnen voorkomen in organische verbinding (zoals in de levende natuur, planten) en in anorganische verbinding (zoals in de dode natuur, in gesteente). De meeste mineralen worden beter opgenomen in het lichaam wanneer zij organisch gebonden zijn. Een organisch mineraal is zeer stabiel en beter bestand tegen de zuurgraad in de maag. Organische verbindingen herken je aan namen als: bisglycinaat, citraat, fumaraat, gluconaat en lactaat. Anorganische verbindingen hebben vaak -oxide of -choride in de naam. Magnesiumoxide wordt nauwelijks opgenomen uit het maagdarmkanaal en gaat met de ontlasting mee naar buiten. Het kan bovendien laxerend werken.

 De mineralen calcium en magnesium hebben (in de goed opneembare vormen) veel ruimte nodig in een capsule of tablet. Het is daarom niet haalbaar om een ruime hoeveelheid van deze stoffen in een multi te stoppen. Wie 100% van de Referentie-Inname calcium of magnesium wil innemen, is aangewezen op een apart supplement. Maar meer is niet altijd beter. De inname van calcium is in Nederland meestal geen probleem. Het is voor het behoud van sterke botten en de spierwerking vaker zinvol om magnesium te suppleren dan calcium.

 

Hulpstoffen

Om een tablet te persen of een capsule te maken wordt er gebruik gemaakt van hulpstoffen. Dit is nodig om de grondstoffen te binden laten of te laten stromen, zodat een tablet geperst of een capsule gevuld kan worden. Een goed multipreparaat bevat zo min mogelijk en bij voorkeur natuurlijke hulpstoffen. Dit vergt een zorgvuldig productieproces. Een natuurlijk rijstconcentraat kan als antiklontermiddel dienen. Een plantaardige steekcapsule gevormd uit casave (pullulan), is bij multi’s met een poederinhoud een alternatief voor gelatine.

Goedkope multipreparaten bevatten daarentegen meer en regelmatig synthetische of anderszins ongewenste hulpstoffen zoals talk, ijzeroxide en lactose. Ook azo-kleurstoffen en synthetische conserveermiddelen horen niet thuis in een goed product. Daarnaast kun je er op letten of de multi vrij is van genetisch gemodificeerde (GMO) stoffen.

 

NutraSkin Multi Beauty is een kwaliteitsmulti met een prijs van €39,95 voor 90 vegacaps.

Wat is een goede multivitamine?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.