Misschien heb jij ook wel een potje crème 'met Q10' in je badkamerkastje staan. Co-enzym Q10 kun je smeren, maar ook slikken. Maar wat is Q10 eigenlijk?
Wat is Q10?
Co-enzym Q10 wordt ook wel ubiquinon genoemd. Het is een stof die van nature in het lichaam voorkomt in mitochondriën, de energiecentrales van de cel. Het woord "ubiquinon" is afgeleid van het Latijnse woord "ubique", wat "overal" betekent. Dit omdat het in alle cellen en in bijna alle soorten organismen wordt aangetroffen, van bacteriën tot zoogdieren.
Co-enzym Q10 kan via de voeding of als supplement ingenomen worden. Ook wordt Q10 wordt toegevoegd aan crèmes en supplementen. Het wordt vaak gebruikt voor anti-aging (minder rimpels) van de huid. Daarnaast zijn er andere voordelen van co-enzym Q10, waar wij hier niet op in zullen gaan.
Voeding met Q10
Co-enzym Q10 komt van nature voor in een aantal voedingsmiddelen, met name in vis, vlees, noten en sommige groenten.
De hoogste concentraties van Co-Q10 zijn te vinden in vissoorten zoals makreel, sardines, haring en tonijn, maar ook in vlees van organen zoals lever, hart, nieren en pancreas. Daarnaast zit het ook in noten zoals pistachenoten, amandelen, paranoten en walnoten en ook in enkele groenten zoals spinazie, broccoli en sesamzaad.
De hoeveelheid Q10 die in voedingsmiddelen voorkomt, is echter vaak niet voldoende om een ruime hoeveelheid te behalen. Daarom wordt Q10 vaak aangevuld met supplementen in de vorm van capsules.
Werken crèmes met Q10 tegen rimpels?
Er is bewijs dat uitwendige toepassing van co-enzym Q10 in de vorm van een crème of lotion de huid kan verbeteren. Q10 op de huid kan helpen bij het beschermen van de huid tegen schade door vrije radicalen. Het kan ook helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels en bij het verbeteren van de huidelasticiteit.
Hier is wel een belangrijke ‘maar’ aan verbonden. Grote moleculen zoals Q10 zijn vaak niet in staat om de huidbarrière te penetreren. Daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van nano-emulsies of liposomen in de crème of lotion om de Q10-molecuul wel door de huidbarrière te laten dringen. De huid van iedere persoon is anders, dus ook de effecten van een crème met Q10 kunnen variëren.
In theorie kan een crème met Q10 rimpels tegengaan. Helaas is de hoeveelheid Q10 in producten voor uitwendig gebruik vrijwel altijd te laag om effect te hebben. Dit kun je makkelijk zelf testen. Co-enzym Q10 stof heeft een felrode kleur. Een witte crème zal dus nooit een hoge concentratie Q10 bevatten. Een supplement is daarentegen een effectieve manier om een hoge dosering Q10 binnen te krijgen.
Q10 slikken tegen rimpels
Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van het slikken van co-enzym Q10 supplementen op rimpels en huidveroudering. Verschillende studies lieten zien dat het innemen van Q10 supplementen kan helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels en het verbeteren van de huidelasticiteit. De dikte van de huid verbeterde echter niet door inname van Q10.
Ook zijn er studies gedaan naar combinatie van Q10 met collageen. Deze combinatie liet zien verschillende tekenen van huidveroudering tegen te gaan. Doordat beide stoffen verschillende werkingsmechanismen hebben, kunnen zij elkaar goed aanvullen.
Er is nog meer onderzoek nodig om de precieze effecten van Q10 supplementen op rimpels en huidveroudering te bepalen.
Rimpels en huidveroudering worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals UV-straling, roken, ongezonde voeding en stres. Daarom is het innemen van een supplement met Q10 geen garantie voor het voorkomen of verminderen van rimpels. Het is wel een onderdeel van een gezonde levensstijl.
Verschil ubiquinon en ubiquinol
Ubiquinon en ubiquinol zijn twee verschillende vormen van co-enzym Q10. Beide vormen hebben dezelfde chemische structuur, maar hebben een andere elektronische configuratie.
Ubiquinon is de oxidatieve vorm van Q10 en ubiquinol is de reductieve vorm van Q10. Beide vormen van Q10 komen in het lichaam voor. Het lichaam is zelf in staat om ubiquinon om te zetten in ubiquinol als dat nodig is. De ubiquinol-vorm wordt vaak aangeraden voor mensen die ouder zijn of een verminderde capaciteit hebben om Q10 om te zetten in ubiquinol.
Welke dosering Q10
Er is geen eenduidige aanbevolen dosering voor co-enzym Q10. De reden hiervoor is dat de juiste dosering kan variëren afhankelijk van de specifieke toepassing en de gezondheidstoestand van de persoon die Q10 gaat gebruiken. De meest voorkomende dosering voor co-enzym Q10 varieert tussen 30 en 200 mg per dag.
Vanaf welke leeftijd Q10 nemen
Vanaf de leeftijd van 30 jaar begint de hoeveelheid Q10 in het lichaam af te nemen. Omdat Q10 in voedsel voorkomt en als je gezond eet, is het niet noodzakelijk om dan een supplement te nemen. Voor specifieke groepen is het nemen van extra Q10 wel het overwegen waard. Bijvoorbeeld als je een beautysupplement voor de huid zoekt. Maar ook als je veel sport of als je 50-plusser bent is Q10 een waardevolle aanvulling.
Ook zijn er bepaalde gezondheidssituaties of medicijnen waarbij een Q10 supplement een nuttige aanvulling is. Wij adviseren echter om bij ziekte of medicijngebruik eerst een arts te raadplegen, voor je Q10 gaat gebruiken.
Reactie plaatsen
Reacties